Navigare

Turism

126

Numărul structurilor de cazare

9 441 locuri

Capacitatea de cazare turistică

28 649 persoane

Numărul turiștilor străini pe an

Turismul este declarat drept unul din domeniile prioritare ale economiei, cu un potențial ridicat de dezvoltare și prezentând o combinație complexă de medii naturale (arii naturale, masive forestiere, defilee, lunci) și artificiale (lăcașuri medievale, cetăți, orașe cu diverse stiluri arhitecturale, stațiuni balneare, festivaluri, vinării etc). Potențiale forme de turism care ar putea concura pe piața internațională sunt: turismul vinicol, ecoturismul, turismul de recreare, de sănătate și cel cultural.

Chișinău se află la o distanță de 448 km de București (România) și 471 km de Kiev (Ucraina), capitale ale statelor vecine. „Orașul din piatră albă” este sintagma cu care este supranumit Chișinăul. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor construite din piatra albă de calcar.

Obiective turistice:

  • Muzeul Naţional de Artă: Muzeul Naţional de Artă din Chişinău a fost fondat în anul 1939. Clădirea a fost construită şi proiectată din piatră albă şi cărămidă roşie de către arhitectul Alexandru Plămădeală. Pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi, operele sunt structurate în secţii precum: artă medievală şi creaţie populară, artă rusă şi orientală, scenografie şi altele. Muzeul are 44.000 de exponate ce fac parte din diverse colecţii: artă antică, medievală, sculptură, etc. Clădirea muzeului păstrează un spirit elegant şi emană măreţie.
  • Arcul de Triumf: Denumit şi Porţile Sfinte, Arcul de Triumf din Chişinău este un monument de arhitectură construit în 1841, pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot care a fost turnat din metalul tunurilor turceşti capturate în război. Înălţimea monumentului este de 13 m, iar capitelurile celor patru piloni ai construcţiei au fost sculptate în stil corintic. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopţii, care anunţă prin sunet ora exactă.
  • Tradiţie la Muzeul Satului: Muzeul Satului reprezintă o adevărată oază de linişte şi relaxare. Inaugurat la 18 mai 1995, muzeul reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Se întinde pe o suprafaţă de 150 ha şi cuprinde şase zone etnografice şi 165 de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâşmă. Muzeul Satului este locul perfect pentru odihnă şi redescoperirea trecutului.
  • Casa Memorială Puşkin: La Chişinău se găseşte una dintre cele două clădiri păstrate până în ziua de azi unde a locuit şi a scris marele poet şi dramaturg Alexandr Sergheevici Puşkin. Casa Memorială Puşkin din Chişinău a fost inaugurată pe 10 februarie 1948. Aceasta are o structură tradiţională moldovenească, cu două odăi şi o tindă. Poetul a locuit aici câteva luni, timp în care a scris începutul faimosului roman„Evghenii Oneghin”. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice cu semnificaţie istorică internaţională din Chişinău.
  • Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei
  • Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
  • Pentru iubitorii de parcuri: Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt se numără printre obiectivele turistice din Chişinău care merită vizitate
  • Valea Morilor
  • Castelul de Apă
  • Complexul Moldexpo