Navigare

Transport

3333

Mijloace de transport public în exploatare

14 459,5 mii tone

Mărfuri transportate

132,4 mil. pasageri

Pasageri transportaţi

Din punct de vedere geografic, țara servește ca un adevărat pod de legătură între piețele occidentale și estice. Are o conectivitate excelentă cu toate statele europene și multe țări din partea asiatică la un clic de 3 ore pe cale aeriană.

Municipiul Chișinău dispune de următoarele căi de transport: transport feroviar, transport rutier, transport aerian și transport fluvial.

Principalii agenți economici care asigură transportul de pasageri în raza municipiului sunt Î.M. „Regia Transport Electric”,  și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze”.

Î.M. „Regia Transport Electric”

Î.M. „Regia Transport Electric”, este una din cele mai mari întreprinderi de transport public din municipiul Chișinău, care are în componența sa trei parcuri de troleibuz, serviciul rețele electrice, ateliere de reparație și asamblare a troleibuzelor, serviciul de circulație cu rețeaua de dispecerate și alte 10 subdiviziuni.

Misiunea RTEC este de a asigura confortul si siguranța pasagerilor prin servicii sustenabile de transport de înaltă calitate. Creșterea permanentă a eficienței energetice, satisfacerea cererii de transport, predictibilitate și sporirea accesibilității și mobilității urbane, prin respectarea tuturor condițiilor de siguranță și reducerea accidentelor, aplicarea criteriilor de calitate, transparență precum şi diminuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător prin transport ecologic, îmbunătățirea imaginii globale a transportului public, servind drept rol de model în procesul de regenerare al municipiul Chișinău.

Schema Circulatiei

Indicatori de exploatare și volumul de transport pentru anul 2020

  • Numărul de unități: 433
  • Rute: 30
  • Ieșirea medie zilnică pe traseele municipiului: 330
  • Anual pasageri transportați: 103252,0 mii

 Î.M. „Parcul Urban de Autobuze”

Fondată la 1 septembrie 1955, întreprinderea dispunea de circa 40 autobuze de tip „ЗИС” şi ПАЗ” şi un efectiv de peste 200 angajaţi.

Parcul a fost reînnoit considerabil în anul 2021, când au fost procurate două loturi mari de autobuze: 100 noi, de model ISUZU și 58 cu parcurs, de modele MAN, VOLVO și VDL. În prezent, întreprinderea „Parcul Urban de Autobuze” are în exploatare 205 unități de transport și un efectiv de peste 800 de angajați.

Schema Circulatiei

Indicatori de exploatare și volumul de transport pentru anul 2020

  • Numărul de unități: 205
  • Ieșirea medie zilnică pe traseele municipiului: 118
  • Anual pasageri transportați: 13326,4 mii

În municipiu activează și 11 agenți transportatori – administratori ai rutelor de microbuze

  • Numărul de rute: 23
  • Ieșirea medie zilnică pe traseele municipiului: 200
  • Anual pasageri transportați: 68,0 mii

De asemenea pe teritoriul municipiul Chișinău se află Aeroportul Internațional Chișinău și Calea Ferată din Moldova care asigură transportul de pasageri și mărfuri.

Aeroportul Internațional Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău, este punctul de plecare ideal atât pentru călătorii de afaceri, cât și turistice, deservind până la 3 milioane de pasageri pe an din întreaga lume și primind peste 300 de zboruri pe săptămână. Aeroportul Chișinău își are locația la intersecția cailor comerciale asiatice si europene, fiind principala poarta aeriana a Republicii Moldova. În prezent, 19 companii aeriene efectuează zboruri charter si zboruri regulate pe/de pe Aeroportul International Chișinău spre 40 destinații mondiale.

Calea Ferată din Moldova

Funcţionarea căii ferate şi-a luat începutul la 28 august 1871 – ziua în care a fost deschisă circulaţia trenurilor pe sectorul Tiraspol – Chişinău. Această linie de cale ferată, care a unit Basarabia cu reţelele de cale ferată din Ucraina şi Rusia a servit drept bază a formării sistemului de transport în ţara noastră.

În prezent întreprinderea, asigură în volum deplin necesităţile statului în transporturile de călători şi mărfuri în trafic local, interstatal şi internaţional.

Pe lângă activitatea de bază, ce ţine de transporturile de mărfuri şi călători ÎS „Calea Ferată din Moldova” execută lucrări de construcţie şi renovare a materialului rulant, care anterior se efectuau în ţările CSI.

Principalele intersecții ale căilor ferate sunt în Chișinău și au legături feroviare cu Odessa și Ivano-Frankivsk în Ucraina, Iași și Galați în România. De acolo, trenurile circulă către destinații internaționale peste tot – Moscova și Sankt Petersburg (Rusia), Minsk (Belarus), Kiev, Chernovtsy, Nikolaev (Ucraina), București, Brașov, Cluj-Napoca (România), Istanbul (Turcia), Sofia (Bulgaria), Berlin (Germania), Praga (Republica Cehă). Lungimea totală a liniilor feroviare moldovenești este mai mare de 1.230 de kilometri.