În cadrul Forumului Economic, s-a discutat tematica „MOBILITATE ȘI TRANSPORT SUSTENABIL INTEGRAT PENTRU ASTĂZI ȘI PENTRU VIITOR”
- Sistem sustenabil de transport public
- MOVE IT like Lublin
În cadrul panelului patru, au fost abordate subiecte privind mobilitatea urbană, sub aspecte ce vizează transportul sustenabil, sistem sustenabil de transport public, sisteme digitale de management al traficului în orașe și turismul urban ca instrument de dezvoltare a orașului.
În calitate de speakeri au fost șefi de subdiviziuni municipale, experți de profil din Lublin, Polonia și Valencia, Spania, agenți economici care au implementat proiecte cu utilizarea mijloacelor de transport alternativ, experți în gestionare digitală a traficului, dezvoltatori de sisteme de plăți electronice la nivel de oraș etc.
Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a informat că în prezent pe rutele municipale de transport public circulă peste 600 de troleibuze și autobuze, dintre care 266 de unități sunt achiziționate în ultimii 2 ani. Suma investită în acest scop de autoritățile municipale este de 570 milioane de lei. Primăria Chișinău mai este interesată în suplinirea parcurilor cu noi unități de transport, inclusiv de capacitate mică, pentru a putea acoperi serviciul prestat în cât mai multe zone, inclusiv în cartierele cu străzi înguste. Astfel, obiectivul pentru anul 2030 la capitolul asigurare cu transport a capitalei este de a achiziționa încă 300 de unități noi.
În scopul oferirii condițiilor și infrastructurii necesare pentru utilizarea transportului alternativ, în capitală au fost amenajate peste 22 km de benzi dedicate transportului public, 19 km de benzi pentru bicicliști, peste 22 km de trotuare reparate și 90 de parcări pentru 600 de biciclete. În context, vicedirectorul Direcției transport, Dumitru Ceban, a menționat că dezideratul autorităților publice locale vizavi de mobilitatea urbană este ca automobilul să devină transport alternativ și să fie utilizat frecvent troleibuzul, trotineta și bicicleta.
De asemenea, în cadrul panelurilor au fost prezentate experiențe de succes privind digitalizarea sistemelor de monitorizare a traficului din oraș, implementarea City Card-ului, importanța dezvoltării HUB-urilor în orașe, având la bază experiența orașelor europene, investiția în profesiile viitorului etc.
Echipa de implementare și partenerii Proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău au prezentat acest proiect important pentru municipalitate. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul oferă sprijinul necesar pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Acesta prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile.
Până în prezent au fost realizate mai multe activităţi, printre care: cercetarea legislației transportului public la nivel municipal și național, realizarea raportului de progres privind implementarea prevederilor acordului de Asociere UE-Moldova în sectorul transportului public, elaborarea studiului privind cele mai bune practici de prevenire a COVID-19 în transportul public și implementarea măsurilor recomandate, organizarea mai multor activităţi tematice în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, realizarea instruirilor pentru reprezentanții din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație, instalarea echipamentelor bactericide în transportul public etc.
În proces de implementare se află Planul de mobilitate urbană durabilă, document ce va fi elaborat în decurs de 2 ani de către compania CIVITTA Strategy & Consulting S.A. și reprezintă un document strategic pentru municipiul Chișinău.
Scopul final al PMUD este de a promova o dezvoltare inteligentă a infrastructurii municipiului, prin care acesta să răspundă nevoilor de bază ale tuturor cetățenilor în ceea ce privește mobilitatea, transformându-l ulterior într-un oraș mai accesibil, mai incluziv și mai eficient. De asemenea, în proces de implementare se află crearea Centrului modern de Monitorizare a Traficului. Proiectul este unul important pentru municipalitate și susține modernizarea sistemului de transport public din capitală.