Navigare

FORUM ECONOMIC CHIȘINĂU 2022 PANEL III – TRANSFORMAREA DIGITALĂ A CHIȘINĂULUI

10/11/2022

În cadrul panelului trei, s-a discutat tematica „ÎMBUNĂTĂȚIREA STANDARDELOR DE TRAI ȘI A MEDIULUI DE BUSINESS PRIN SOLUȚII INOVATIVE INTELIGENTE”

  • Prezentarea Programului „Start-up pentru Tineri și Migranți”
  • Prezentarea Strategiei “Chișinău- Oraș Inteligent”

Domnul Roman VITIUC, șef al Direcției generale economie, comerț și turism, a prezentat in cadrul Forumului Economic al Municipiului Chișinău „Programul Municipal Pilot: Start-up pentru tineri și migranți”.

Municipalitatea propune să faciliteze accesul tinerilor și lucrătorilor migranți la resursele financiare necesare, care doresc să înființeze sau să dezvolte o afacere, prin acordarea unui suport financiar nerambursabil în sumă maximă de 200000 lei. În cadrul Programului va fi oferit suport tinerilor care dețin o afacere și au realizat o investiție din resurse creditare, prin compensarea valorii dobânzii achitate pentru ultimele 24 luni în sumă maximă de 100000 lei. Beneficiarii programului sunt: ​​viitorii tineri antreprenori, lucrători migranți, tineri investitori, tineri refugiați viitori antreprenori, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Domeniile Prioritare ale Programului:

  • afacerile care vor desfășura activități de producere sau prestări servicii
  • afacerile care conțin activități inovatoare ori propun să implementeze proiecte de transfer tehnologic și de know-how
  • afacerile axate pe dezvoltarea următoarelor domenii: industria tehnologiei informației și comunicațiilor, electromecanică, industria agroalimentară și HoReCa, industria ușoară, industria creativă, turism, sănătate și frumusețe, activități profesionale, științifice sau tehnice, eficiență energetică, agricultură

Strategia “Chișinău – Oraș Inteligent” reprezintă o investiție strategică și un program ambițios pentru oraș care urmărește să abordeze problemele publice prin soluții bazate pe TIC, în cadrul unor parteneriate cu mai multe părți interesate, având la bază municipalitatea.

La fel, în cadrul panelului trei au fost prezentate experiențe de succes privind digitalizarea sistemelor de monitorizare a traficului din oraș, implementarea City Card-ului, importanța dezvoltării HUB-urilor în orașe, având la bază experiența orașelor europene.